עיתון סטאר דרום – חדשות באשקלון ואיזור הדרום

חשד לגניבת מים על ידי עיריית אשקלון

 

עיריית אשקלון וראש העיר לא גובה את עלות מאות אלפי הליטרים מחברת הטיאוט ( מכונות השטיפה ) למרות הסכם. תאגיד מים בראשות אותו ראש העיר, מחייב את תושבי השכונות או הבניין בעלות אותם מאות אלפי ליטרים בחשבון החודשי. תלונה תוגש בימים הקרובים למשטרת ישראל.  

חברת הניקיון ושטיפת הרחובות שפועלת בשירות העירייה, משתמשת במשך שנים במאות אלפי ליטרים של מים מברזי כיבוי האש הממוקמים בסמיכות לבניינים. את צריכת המים החברה לא משלמת לעירייה למרות הסכם שמחייב אותם. תאגיד המים העירוני בראשות ראש העיר, מחייב את השכונה וכל אחד מהתושבים, בעלות הפערים בין הצריכה האישית לצריכה הכללית של השכונה או הבניין.

 

בעיר מתוקנת, נדרשת החברה לשטיפת הרחובות שמחזיקה ברכבי טיאוט ( שטיפת רחוב )  בהסכם אל מול הרשות המקומית, לשלם עבור המים אותו היא צורכת לטובת ניקיון הרחובות. לשם כך החברה מחברת שעון מים לרכב הטיאוט אשר מונה את צריכת המים בהם השתמשה החברה, ומחייב אותה בגין אותה צריכה. בעיר מתוקנת, גם ישנו כתב שיפוי בו החברה מחויבת לשפות בגין צריכת המים,  וזאת במטרה לא להשית את צריכת המים על תושבי הבניין או השכונה ממנו לקחה החברה את המים למילוי מיכל הרכב.

במהלך יום עבודה של רכב הטיאוט, אשר מכיל כ -900 ליטר מים, נדרש הוא למילוי מספר פעמים. כך שבכל יום עבודה, עלות של אלפי ליטרים של מים מושתים על חשבון התושבים המתגוררים בשכונה או על דיירי הבניין בו מונח צינור הכיבוי אליו התחברה החברה.

בחודשים האחרונים, פנו מספר תושבים אל חבר המועצה רמי סופר, וסיפרו כי עובדי חברת שטיפת הרחובות, ממלאים את רכבי הטיאוט שלהם במים מברזי כיבוי האש הצמודים לבניין. תושבי העיר החלו לשלוח תמונות לרמי, וכן נעשה תחקיר ומעקב, אשר גילה כי אכן, רכבי הטיאוט עושים שימוש בברזי כיבוי האש למילוי הרכב, ללא כל תיעוד. חבר המועצה רמי סופר הבהיר "יש בידי ראיות על עשרות מקרים של גניבת מים".

כל תושב משלם מים בגין הצריכה הפרטית שלו, כפי שמראה מד המים הדירתי. אך יש שעון מים ראשי בבניין המראה את סך צריכת המים במד המים הראשי בנכס. במקרה שנוצר פער בין הצריכה המופיעה במד המים הראשי בנכס, לבין סך הצריכה במדי המים המשויכים בנכס, תחולק הצריכה העודפת בין הצרכנים בנכס בצורה שווה . כאשר רכב הטיאוט ממלא מים מברז כיבוי האש הממוקם בנכס, מחויבים התושבים בנכס, בעלות המים שמולאו לרכב הטיאוט.

מזה תקופה ארוכה שתלונות על אמינות חשבונות צריכת המים נשמעות מתושבים רבים בעיר. כמות התלונות הביאה לא מזמן למאבק ציבורי על חשבונות המים המנופחים לטענת התושבים. ראש העיר בכובעו כראש עיר וגם כיו"ר תאגיד מי אשקלון, ביקש להרגיע את המאבק, והודיע ביולי שנה שעברה על בחינה מקצועית של שעוני המים על ידי חברה חיצונית, שתגיש את מסקנותיה עד לחודש דצמבר שנה שעברה.

חודש דצמבר חלף, אין מסקנות, וככל הנראה לא לחינם הבהיר ראש העיר כי יבדוק את השעונים, ולא משהו אחר. כי למעשה ככל הנראה הבעיה של חשבונות המים המנופחים אינם רק בשעונים, אלא בצריכה המשותפת שיכולה להגיע לאלפי ליטרים מצריכת המים על ידי רכב הטיאוט שהחליט להשתמש בברז הכיבוי של בניין זה או אחר.

לעיריית אשקלון הסכם אל מול חברת הניקיון, בהסכם קבוע מפורשות כי התמורה לחברה אינה כוללת את צריכת המים, על הצריכה אמורה החברה לשלם. יתרה מזאת, בהסכם קבועים קנסות, כך למשל קבוע כי צריכת מים לרכב הטיאוט ללא מד מים ( שעון) שימנה את צריכת המים, תגרור קנס בסך 400 ₪ לכל יום. למרות ההסכם החד משמעי, ממשיכה החברה להשתמש ברכבי הטיאוט ללא שעון מים, והעירייה ממשיכה לחייב את התושבים באותה צריכת מים.

 

התנהלות חברת הניקיון, לכאורה מעלה חשש/ חשד של הסכמה שבשתיקה מצד עיריית אשקלון. בשיחה עם מנהל תברואה שעבר בעיר שכנה, הבהיר "כי יש רשויות  בה מעלימים עיין מחיוב החברה  על צריכת המים. את החיסכון של עלות המים, המסתכמת  במאות אלפי שקלים בשנה, מכניסה חברת הניקיון לכיסה, תוך מתן  "מתנה " לגורם עירוני כזה או אחר בכדי שימשיך להעלים עיין". כולנו מקווים ומאמינים כי בעיריית אשקלון לא נוהגים כך.

מצד שני, יכול ועיריית אשקלון למעשה "עוצמת עיין" מהגניבה בכוונה. הרי ידוע כי עיריית אשקלון מוציאה מיליונים על תדמית ושאר שטויות אשר מדללים את הקופה הציבורית. על כן אינה יכולה לשלם לחברות הנותנות שירות מחיר ראוי לעבודתן, כך זה עם חברת ניקוי האשפה אשר מניין ימי הפינוי הנו יומיים בשבוע בעוד בערים אחרות הנו כפול,  וככל הנראה גם בעניין חברת ניקוי הרחובות אין העירייה יכולה לשלם את המחיר הראוי בגין השירות. לכן לכאורה מעדיפה שאת התמורה שאינה יכולה לשלם לחברה, תקיים כי בביטול חיוב צריכת המים, בכדי ליצור לחבר כדאיות לעסקה, על חשבון התושבים.

לכאורה, בשני המצבים, עיריית אשקלון לכאורה יוצרת חשד לגניבת מים. אם זה חשש "לתשלומי כופר" בגין עצימת העין של גורמי העירייה הרלוונטיים, או בהסכמה שבשתיקה לצריכת המים על חשבון התושבים.

גניבת מים הנה עבירה על פי חוק העונשין מבהיר חבר המועצה רמי סופר, "אני מתכוון לפנות למשטרה ולפרט תלונה בגין גניבת מים, לא יכול היות שראש העיר מצד אחד מוותר לחברה על צריכת המים שלה, ומצד שני, כיו"ר תאגיד המים, מחייב את התושבים".

שטיפת הרחובות הנה חלק משירותי העירייה לתושביה, כאלה שעליהם נדרשים התושבים לשלם ארנונה חודשית. למעשה שירות הניקיון הנו השירות הבסיסי בגינו משולמת ארנונה, לא יכול להיות כי על אותו שירות, ישלמו התושבים פעמיים, פעם אחת בחשבון הארנונה ובפעם שניה בחשבון המים.

פעמים רבות נטען כי ניגוד העניינים של ראש העיר, כראש עיר מחד, וכיו"ר תאגיד המים מאידך. ראש עיר היה נדרש כעת לקיים בחינה מעמיקה ולפעול בקנסות ובכל דרך אחרת כנגד חברת הניקיון. אך אינו יכול לעשות זאת לאור עצימת העין, מצד שני כיו"ר תאגיד המים, לכאורה אינו יכול לחייב את החברה, לאחר שקיימה העירייה בעניינה עצימת עין. יותר קל לכולם להשית את החיוב על התושב, גם אם הוא קשיש/ה, משפחה צעירה קשת יום או משפחה בכלל, מה זה עוד כמה עשרות / מאות שקלים בשנה? מי ירגיש?

עיריית אשקלון בכל הקשור לטענות על חיובי המים הנה רשלנית וכולה מס שפתיים. ראש העיר אינו יכול באמת לקיים בחינה מעמיקה של ליקוי תאגיד המים אשר בראשותו הוא עומד, הוא לא יכול לקיים מסקנות שליליות כנגד עצמו, זה לבד מצב אבסורדי שבו אסור לראש העיר להימצא.

הצהרת ראש העיר תומר גלאם המשמש גם כיו"ר תאגיד המים בזמנו כנגד הטענות על חיובים מוגדלים ״אין לי ספק כי תאגיד ׳מי אשקלון׳ מקפיד לבקר את הצריכה ועושה שימוש במדי מים שעברו את התקינה המחמירה ביותר" יכולה לנבא את מסקנות הביקורת החיצונית. או ההתנהלות שלו כנגד חברת הניקיון.

האם האחיזה בשני התפקידים של תומר גלאם, כראש עיר וכיו"ר תאגיד המים לא קובעת מראש את תוצאות הבדיקה? או קובעת מראש את ביטול האמור לעיל? כראש העיר חייב תומר לדאוג להעשיר את קופת התאגיד, המהווה הכנסה משמעותית לתקציב העיר כמעט מחצית, מצד שני כראש עיר אמור לבחון את תלונות התושבים ללא כל שיקול אחר? כאשר שנת הבחירות באופק הקרוב, לא נראה לי שהשיקול של טובת הציבור יגבר על טובת הקמפיין.

בעקבות צריכות המים הגבוהות, נאלצו התושבים לשלם לתאגיד סכומי כסף גבוהים, ומכאן עולה השאלה האם יקבלו את כספם בחזרה?

רמי סופר מבהיר כי " לא מן הנמנע כי התושבים ייאלצו לתבוע את החברה האחראית על הניקיון או את עיריית אשקלון על עצימת העין,  ובמקביל להגיש תלונה במשטרה בגין חשד לגניבת מים".

"אני מתכוון לבקש מתאגיד המים את חיובי המים של נחברה במשך השנים האחרונות באם בכלל ישנם. וכן לקיים הערכת מצב לבחינת תביעה כנגד חיובי המים שנגבו שלא על פי דין מתושבי אשקלון"

לפני שנים רבות, עוד שהיה ראש העיר פעיל חברתי ולא חלק מהנהגת העיר, יצא הוא למסע רגלי בן 3 ימים למחות כנגד תאגיד המים. אז הימים ימי תלונות תושבים רבים כנגד חשבונות המים והתנהלות התאגיד, ממש כמו היום. רק שכיום  תומר גלאם ממונה בתאגיד כיו"ר תאגיד המים.

אז הייתה טובת התושבים לנגד עניו, את תלונות התושבים ביקש לקדם כנגד ההתעמרות של תאגיד המים, היום בכובעו כראש עיר, בוחן הוא את תאגיד המים בעיניים כלכליות. כחלק מהכנסות תקציב העירייה. כל זאת שנה וחצי לפני בחירות, כל מנראה זה מצג שווא, דחיית בדיקות טענות התושבים וסיפורים על עשייה ברוכה.