עיתון סטאר דרום – חדשות באשקלון ואיזור הדרום

הנוער באשקלון עומד למשפט

כ-70 שנה לאחר משפטי נירנברג והקמת מדינת היהודים התקיים השבוע "משפט פומבי" במכללה האקדמית אשקלון בהשתתפות נשיאת בית המשפט המחוזי בבאר שבע רויטל כץ יפה, מנהל המרכז הרפואי ברזילי פרופסור חזי לוי ובני נוער השותפים בתוכניות מנהיגות *

יוזם פרויקט הנבחרים, עו"ד אבי עומר: "המשמעות היא לקחת חלק בהטמעת ערכים"

ביום שלישי השבוע התקיים משפט פומבי מבוים של פרופ' ארנסט רודין, אבי היגיינת הגזע בגרמניה, יו"ר ארגוני הפסיכיאטרים ויועץ משרד הפנים בממשל הנאצי.

5 שופטים ובכללם נשיאת ביהמ"ש המחוזי, שופטי ביהמ"ש המחוזי פרופסור אסא כשר, פרופסור חזי לוי ופרופסור שמעון שטרית, ישפטו את הנאשם במה שמהווה המשך ישיר למשפטי נירנברג.

המשפט שהתקיים לציון 70 שנה למדינה ולהכרזה האוניברסלית לזכויות האדם חשף לראשונה את הקשר בין הנאשם לבין השואה ומוכיח לעולם כי גזענות פנים רבות לה אך אין לה גבולות. המשפט המבוים אומץ ע"י משרד החינוך, האו"ם, האוניברסיטה העברית ומכללת אשקלון, לשכת עורכי הדין ובסיועם של הוועדה לזכויות האדם של האו"ם ושל ביהמ"ש העליון.

"החלטת ההרכב במשפט שבפנינו, מבוססת אף היא על עדויות ומחקרים של בכירי החוקרים בעולם, מהם עולה בבירור, כי הנאשם עמד מאחורי יישומה האכזרי של תורת היגיינת הגזע, היה דומיננטי בניסוח חוק העיקור הכפוי ובהטמעת תוכניות רצח המטופלים בקרב הממשל הנאצי" כך קבעה נשיאת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, רויטל כץ יפה, שהרשיעה את הפושע הנאצי, ארנסט רודין, פסיכיאטר ופסיכולוג ומי שהיה מאבות תורות הגזע ושימש כיועץ לענייני טוהר הגזע של משרד הפנים הגרמני בתקופת הנאצים, והיה אחראי להרג של מאות אלפי אנשים, רובם יהודים, בשואה. הנשיאה רויטל כץ יפה, שעמדה בראש הרכב השופטים, שכלל גם כב' השופטת דינה כהן, שופט ביהמ"ש המחוזי פרופסור אסא כשר, פרופסור חזי לוי ופרופסור שמעון שיטרית, הרשיעו פה אחד את הנאשם. עוד קבעה: ויש לזכור, כי הנאשם לא פעל לבדו, אלא הסית והשפיע באופן מובהק גם על רופאים אחרים והביא אותם לכדי בגידה בשבועתם ופגיעה במטופליהם, מתוך אמונה כוזבת שהם מרפאים את האומה.

שפע הציטוטים שהובאו מפי הנאשם וכתביו, אינו מותיר מקום לספק, כי הנאשם, הגם שאולי לא רצח איש במו ידיו, הרי שהוא חרג במתכוון מכל נורמה רפואית, חוקית או מוסרית, והוא נושא באחריות לשלושת סעיפי האישום העיקריים המיוחסים לו".

"הקמת עתודה מנהיגותית"

המשפט המבוים נערך במרכז הכנסים הבינלאומי במכללה האקדמית אשקלון והוא חלק מפרויקט הנבחרים, יוזמה בין לאומית שמוביל עורך הדין האשקלוני, אבי עומר. מדובר בהקמת עתודה מנהיגותית של בני נוער שעוברים הכשרות מקיפות בנושאי ממשל, משפט, פסיכולוגיה חברתית, תקשורת בינאישית ועוד.

כ-70 שנה לאחר משפטי הרופאים בנירנברג, בשנה ה- 70 להקמת המדינה ולהכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם, בני נוער ושופטי ביהמ"ש העליון, ייצגו את מדינת ישראל במשפט מבויים בינלאומי.

ביוזמה ישראלית אשר אליה חברו בכירי החוקרים שופטי בתי המשפט בשטרסבורג ובהאג ומוסדות בינלאומיים. המשפט המבוים אומץ ע"י משרד החינוך, האו"ם, האוניברסיטה העברית ומכללת אשקלון, לשכת עורכי הדין ובסיועם של הוועדה לזכויות האדם של האו"ם ושל ביהמ"ש העליון. המשפט מציג פרספקטיבה חדשנית על גזענות והשואה, ויחשוף לראשונה את הקשר בין הנאשם לבין השואה ומוכיח לעולם כי גזענות פנים רבות לה אך אין לה גבולות.

בפרויקט לוקחים חלק ארגונים בינלאומיים, פרופסורים מובילים מהקהילה האקדמית הישראלית והבינלאומית, בני נוער ממדינות רבות, מוסדות הנוגעים לשואה, פקולטות למשפטים, פסיכולוגיה, אתיקה ורפואה, שופטים בכירים מבתי המשפט העליון של ישראל, גרמניה וארה"ב, וכן שופטי בתי הדין הבינלאומיים בהאג ובשטרסבורג. חמישה שופטים ובכללם נשיאת ביהמ"ש המחוזי, שפטו את הנאשם במה שמהווה המשך ישיר למשפטי נירנברג.

השחקן אלכס אנסקי, הופיע בתפקיד הנאשם, מול נבחרת של פרקליטים צעירים (תיכוניסטים וסטודנטים בתכניות מנהיגות) ששימשו כפרקליטי התביעה וההגנה. נשיא מכון ויצמן הנכנס, פרופסור אלון חן, הופיע כעד מרכזי לצד עדים שהינם פרופסורים להיסטוריה וסוציולוגיה. השחקנית הברלינאית מיכאלה שולץ הופיעה בקטעי משחק המבוססים על מקרים אמיתיים. עו"ד אבי עומר, יוזם ומנהל הפרויקט הנבחרים אמר השבוע: "המשפט התנהל בצורה מעולה, המשתתפים התעלו מעל עצמם, ועבורם מדובר בחוויה מדהימה לעמוד על במה מול קהלים גדולים להתנסות בתביעה והגנה. המשמעות בסופו של דבר היא לקחת חלק בהטמעת ערכים וקידום זכויות האדם דרך הבאתם לקדמת הבמה. אני מודה למנכ"ל המכללה האקדמית אשקלון, ד"ר פנחס חליוה, ולמכללה עצמה, שהיו חלוצי הפרויקט כבר לפני שש שנים, מימנו אותו והפכו אותו להצלחה בין לאומית".