עיתון סטאר דרום – חדשות באשקלון ואיזור הדרום

הורידו לו את המסיכה

 

רכשתן לאחרונה מסיכת הזנה לשיער? ייתכן ומדובר במוצר מזויף: פסק דין שניתן לאחרונה מגולל את עלילותיו של משווק שרכש מסיכות הזנה מזויפות ומכר אותן באשקלון והסביבה *

שני האנשים המסתוריים מכפר טמרה שמסרו כמויות גדולות של מסיכות מזויפות, התלונה במשטרה והחיפוש המשטרתי שחשף את התרמית * זה נגמר בפיצוי של 75,000 שקלים

 

משווק שהפיץ מסכות הזנה מזויפות לשיער מתוצרת חברת "לוריאל" באזור אשקלון חויב לפצות את החברה ב-50,000 שקל. מכתב התביעה שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב עולה כי חברת הקוסמטיקה הידועה "לוריאל", משווקת בין היתר מוצרי טיפוח איכותיים לשיער תחת הסימן המסחר "KE'RASTASE". המוצר המפורסם ביותר בסדרה הוא מסכת הזנה לשיער בשם "KE'RASTASE Masquintense", המיועדת לשיווק במספרות אך בפועל נמכרת גם בשוק החופשי. מהתביעה עולה כי מדובר במוצר בעל מראה ייחודי – מיכל עגול בצבע קרם מכסה בצבע כתום, כאשר במרכז המכסה הכתום מדבקה עגולה בצבע קרם שעליה מופיע שם המוצר, ומסביב למדבקה שוליים עגולים בצבע כתום. בישראל נמכרת המסכה במיכל של 500 מ"ל ולטענת לוריאל היא זוכה להצלחה מסחרית משמעותית תודות לאיכותה הגבוהה ולהשקעות שהיא מבצעת בפרסום וקידום מכירות.

בכתב התביעה נטען כי בשל המוניטין שרכשו מוצריה וסימן המסחר המאפיין את המסכה, מנסים גורמים שונים להפיץ מוצרים מזויפים או חיקויים של מוצריה. לפי הנטען, במהלך נובמבר 2015 נודע לה כי הנתבע מפיץ בישראל מסכות מזויפות של המותגKE'RASTASE Masquintense ולכן הגישה נגדו תלונה במשטרה. במהלך פשיטת המשטרה בביתו של הנתבע נתפסו כ- 500 מסכות שיער מזויפות של המותג הנושאות את סימני המסחר של לוריאל, ובגין האמור הועמד לדין פלילי, במסגרתו הורשע לאחר שהודה כי רכש מסכות מזויפות ופעל בניסיון למכירתן בשוק החופשי.

בעקבות האמור, הגישה לוריאל תביעה אזרחית נגד הנתבע, למתן צו מניעה קבוע וצו עשה, וכן לתשלום פיצוי בסך 300 אלף שקל. לטענתה, שיווק המוצרים המזויפים גרם לה לנזקים ישירים ועקיפים הן במניעת רכישת מוצרים אמיתיים ממנה והן בגריעת ערכם המסחרי של מוצריה. הנתבע מצדו, אישר כי מכר מוצרי שיער, אולם לא היה מודע לכך שמדובר במוצרים מזויפים או חיקויים של מוצרי לוריאל. לדבריו, פעל כרוכש תמים שאינו מצוי בעסקי הקוסמטיקה, וסבר כי הוא רוכש מוצרים מקוריים של לוריאל ושילם עבורם סכום נכבד. רק לאחר שמכר סטוק של 84 ארגזים לפלוני, התברר לו לטענתו כי הולך שולל.

 

 כמות גדולה מכפר טמרה

 

לאחר ששמעה את טענות שני הצדדים קבעה השופטת נועה גרוסמן מבית המשפט המחוזי בת"א כי המסקנות העובדתיות הן בהתאם לדברים בהם הודה הנתבע בהליך הפלילי, קרי שאכן רכש מסכות מזויפות של חברת לוריאל, ופעל בניסיון למכירתן בשוק החופשי. עוד נקבע, כי האופן בו הגיעו המסכות לידי הנתבע כשלעצמו מעורר חשד, שכן הוא העיד שקנה כמות גדולה של מסכות מידי שני אנשים מכפר טמרה, ואילו היה מדובר בעסקה כשרה לחלוטין לא היה נמנע מלברר ולציין את שמותיהם המלאים של האישים מהם רכש את המסכות ושל האישים להם מכר את המסכות. זאת ועוד, לנתבע אין קבלות על הרכישה וטען כי שילם עבור המוצרים במזומן.

 

השופטת ציינה כי מכלול הנסיבות האופפות את התנהלות הנתבע בעסקה מלמד כי מדובר בעסקה מפוקפקת, וכי לא בכדי התברר כי המסכות הן מזויפות. לשיטתה, התנהלות זו אמורה הייתה להדליק אור אדום אצל הנתבע באשר לכשרות העסקה וכשרות המוצרים הנמכרים במסגרתה, באופן המקים מחשבה כי ידע או שהיה עליו לדעת כי אין המדובר במוצרים אותנטיים של לוריאל.

עוד נקבע בפסק הדין כי בבדיקת הצילומים של המוצרים עולה כי יש פער משמעותי בין ההדפסה על המוצר שנתפס אצל הנתבע לבין המוצר המקורי של לוריאל. בנוסף, ישנן שגיאות כתיב בולטות על מדבקות אריזת המוצר שאף הן מעוררות חשד לזיוף. גם השגיאות הללו, לדעת השופטת, היו אמורות לעורר אצל הנתבע מחשבה והבנה כי המוצר מזויף. יתר על כן, העובדה שהמוצרים היו מזויפים נקבעה מעל לכל ספק בהליך הפלילי, דבר המשליך גם על הממצאים והמסקנות בהליך הנדון. לאור האמור, נקבע כי הנתבע ידע או שהיה עליו לדעת שהמדובר במוצרים מזויפים.

השופטת ציינה כי אין חולק שלמסכות השיער של לוריאל קיים מוניטין רב ותדמית חיובית בעיני הקונים הפוטנציאליים, שאם לא כן לא היה טורח מאן דהוא לזייפם כדי ליהנות מהמוניטין שצברו.

אשר ליסוד ההטעיה – המבחן שהוכר בפסיקה לצורך כך הוא "המבחן המשולש" המורכב ממבחן דמיון הסימנים במראה ובצליל, מידת החפיפה בקהל הלקוחות ובסוג הסחורה, יתר נסיבות העניין. מהתמונות שצורפו לתצהירו של מנהל חטיבת המוצרים המקצועיים של לוריאל ישראל, ומעדותו של עד מטעמה, הסיקה השופטת כי המוצרים ששיווק הנתבע עוצבו כך שייחזו כזהים למוצרים של לוריאל המפורסמים תחת הסימן KE'RASTASE Masquintense.

עוד נקבע כי גם יסוד מידת החפיפה בקהל הלקוחות ובסוג הסחורה התקיים במקרה זה, כאשר הוברר מן העדויות שהנתבע פעל לשווק את המוצרים למספרות וללקוחות פרטיים החפצים בכך. השופטת גם שוכנעה שהנתבע נסע ממקום למקום כדי לשווק את המוצרים אצל מספרות שונות, מה גם שהוא עצמו העיד ואישר כי מכר 12 קרטונים של מוצרים לגורם העוסק בענייני קוסמטיקה וטיפוח באזור אשקלון. אשר על כן, נקבע, כי לוריאל הוכיחה שהנתבע עוול כלפיה בעוולת גניבת עין.

סוף דבר השופטת קבעה כי הנתבע ישלם לחברת 'לוריאל' פיצוי סטטוטורי בהתאם לדין בסכום של 50,000 שקל, ושכר טרחת עו"ד בסך של 25,000 שקל.